3 powody, dla których warto jeść kiełki nasion
Kiełki to nic innego, jak rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Najpopularniejsze kiełki w Polsce to:
- kiełki rzeżuchy
- kiełki rzodkiewki
- kiełki soczewicy
- kiełki fasoli mung
- kiełki czerwonej kapusty
- kiełki lucerny
1. Właściwości lecznicze
Pierwszą ważną wskazówkę do spożywania kiełków poznaliśmy już kilka tysięcy lat temu dzięki cesarzowi Chin. Mowa tutaj o właściwościach leczniczych. Od XX wieku jedzenie kiełków uznawane jest za ważną barierę ochronnę przed chorobami nowotworowymi.
W pączkach kiełków koncentrują się wszystkie, niezwykle ważne dla zdrowia człowieka składniki, które po wzroście rośliny tracą swoje walory zdrowotne. Dzienna porcja kiełków zawiera niezbędne witaminy i mikroelementy, takie jak:
- witamina A
- witamina B
- witamina C
- witamina E
- witamina PP
- sole mineralne
- mangan, cynk, wapń, fosfor, potas, magnez
- tłuszcze
- błonnik
Jeżeli mowa o Polsce to najpopularniejsza jest rzeżucha, którą sadzimy już tradycyjnie na święta Wielkanocne. Rzeżucha to cenne źródło witamin oraz mikroelementów. W medycynie ludowej rzeżucha była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry, dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy.
2. Przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym
Poza walorami leczniczymi doceniamy również walory smakowe kiełków. Witaminy i mikroelementy przeciwdziałają wielu chorobom cywilizacyjnym oraz zapewniają dobre samopoczucie. Podczas przesilenia wiosennego, gdy nasz organizm jest osłabiony, kiełki działają jak zastrzyk energii. Dla osób narażonych na stres szczególnie polecane są kiełki białej kapusty, które dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.
3. Walory odmładzające
Trzecim już walorem kiełków jest pozytywny wpływ na nasz wygląd. Wiotka sylwetka, zdrowy wygląd włosów, paznokci jak równość młodość i witalność. Wspomniana wcześniej rzeżucha jest cennym źródłem siarki. Spożywając rzeżuchę, wzmacniamy cebulki włosów oraz pobudzamy je do wzrostu. Sok z rzeżuchy ma silne działanie wybielające, dzięki temu przecieranie twarzy sokiem z kiełków z rzeżuchy zmniejsza ilości piegów i plam pigmentowych ze skóry. Natomiast kiełki lucerny są cennym źródłem fitoestrogenów, które w naturalny sposób zwalczają symptomy menopauzy. Polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia.