Czy już wiesz, co zrobić z jabłek na zimę?
W tym roku natura obficie obrodziła. W naszych sadach jabłonie uginają się od jabłek. Jeśli też macie taką sytuację w swoich ogrodzie, to pamiętajcie, że absolutnie nic nie może się zmarnować. Tutaj podajemy najlepsze przepisy na przetwory z jabłek i pyszną szarlotkę.
Zanim przejdziemy do przepisów, warto przypomnieć sobie, dlaczego jabłka są tak ważne w naszej diecie. Oczywiście najzdrowsze są te z ekologicznych ogrodów, zerwane prosto z drzewa. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, gdy jedzone są razem ze skórką, bo to właśnie w niej jest najwięcej pożytecznych substancji.
Właściwości jabłek:
- Są sycące i mają bardzo mało kalorii
- Oczyszczają organizm z toksyn
- Dbają o naszą pamięć chroniąc komórki w mózgu przed uszkodzeniami
- Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą je spożywać osoby cierpiące na cukrzycę (pod warunkiem, że w umiarkowanych ilościach)
- Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu regulują pracę jelit
- Są źródłem witaminy C, żelaza i potasu
- Jabłka wspomagają pracę serca, wątroby
- Zawierają polifenole, które oczyszczają organizm, obniżają ciśnienie krwi, mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i antynowotworowe
- Jabłko ma w sobie kwercetynę, która chroni przed zaćmą oraz zwiększa wchłanianie witamin
Odmiana jabłek a ich zastosowanie:
Najsmaczniejsze jabłka do spożycia na surowo:
- Lobo
- Spartan
- Idared
- Jonagold
- Ligol
- Delikates
- Rubin
- Gala
- McIntosh (mekintosz)
- Golden Delicious
Jabłka na przetwory:
- Reneta
- Antonówka
Przetwory z jabłek:
Pyszne jabłka z jesiennego ogrodu nie mogą się zmarnować. Czasami warto wrócić do przepisów naszych babć, aby zrobić zdrowe zapasy na zimę, które nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze na chwilę przypomną nam świat z dziecięcych lat. Zanim zabierzemy się za robienie przetworów, sprawdźmy, czy mamy wszystkie składniki i wagę kuchenną. Jeśli nie mamy wagi, to zawsze możemy ją zakupić w Przydomu.pl
Mus jabłkowy z cynamonem i goździkami
Na samą myśl o słodko-kwaskowym musie cieknie ślinka. To super pomysł na zdrowy deser w jesienne lub zimowe popołudnie. Można go jeść samego lub jako dodatek do chleba.
3 kg jabłek
kilka goździków
200 g cukru
3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
Uwaga! Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, sok z cytryny jest zbędny
Przygotowanie:
Na początku dokładnie myjemy jabłka i obieramy je ze skórki. Co ważne usuwamy nasiona i twarde łuski. Jabłka kroimy w ósemki, następnie kropimy je sokiem z cytryny, dzięki temu jabłka nie będą czerniały.
Na dno garnka wlewamy wodę, stosujemy jej tylko trochę, aby przykryła dno. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy jabłka i dusimy je na wolnym ogniu.
Często mieszamy. Dzięki temu nasz mus się nie przypali. Jabłka gotujemy do całkowitego rozpadnięcia się.
Pod koniec gotowania dodajemy cynamon, goździki i cukier. Próbujemy, czy mus jest odpowiednio słodki. Następnie gotujemy wszystko jeszcze przez kilka minut, aby jabłka przeszły smakiem przypraw.
Na koniec wlewamy gorący mus do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Słoiki ustawiamy do góry dnem, aby zakrętki „złapały”
Źródło: http://www.ofeminin.pl/przepisy/przetwory-z-jablek-d53446.html
Kompot z jabłek
To super rozwiązanie dla osób, które chcą żyć ekologicznie. Nawet najdroższe soki ze sklepu nie zastąpią nam naturalnego i tradycyjnego kompotu. Ten napój pasuje do każdego, domowego obiadu.
1 kg kwaśnych jabłek
50 g cukru
2l wody
Najpierw jabłka myjemy w letniej wodzie. Następnie obieramy je ze skórki, kroimy w ćwiartki. Obrane jabłka wrzucamy do słoików. W osobnym garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Następnie otrzymanym syropem zalewamy słoiki z jabłkami. Zakręcamy je i pasteryzujemy przez 20 minut.
Ocet jabłkowy
Niezastąpiony dodatek do sałatek, majonezów i innych dodatków do potraw w kuchni. Co więcej, ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie oraz przynosi wiele innych, pozytywnych skutków zdrowotnych. Warto zgłębić temat jego korzystnego oddziaływania na zdrowie. Jednak tutaj skupimy się na podaniu przepisu na ocet jabłkowy.
1,5 kg dojrzałych, kwaśnych jabłek
1,5 l wody
Od 3 do 5 łyżeczek cukru lub prawdziwego miodu
Najpierw należy wyparzyć szeroki słój lub pojemnik, który nie będzie zwężony ku górze. To w nim będziemy przygotowywać ocet. Następnie wkładamy do niego pokrojone jabłka, wcześniej oczyszczone z ogonków i umyte. Jabłka zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Górę słoja lub pojemnika przykrywamy gazą, którą obwiązujemy dookoła sznureczkiem lub łapiemy gumką, aby trzymała się na słoiku. Dzięki temu do octu nie przedostaną się muszki owocówki i inne zabrudzenia.
Ważne jest to, aby jabłka cały czas były pod powierzchnią wody. W przeciwnym przypadku mogą zacząć pleśnieć. Dlatego warto przycisnąć jabłka do spodu małym talerzykiem, który nie będzie zbyt duży i nie zabiera przestrzeni do dopływu powietrza.
Pojemnik z jabłkami i wodą odstawiamy w zacienione miejsce, gdzie jest stała pokojowa temperatura. Raz dziennie przy pomocy wyparzonej wrzątkiem łyżki energicznym ruchem mieszamy ocet w ten sposób, aby na powierzchni pojawiła się piana.
Czas przygotowania:
Ocet tworzy się od 2 do 5 tygodni. Jest gotowy, gdy woda przestaje się pienić. Ma zapach jabłek, ale smak octu. Gotowy ocet przelewamy przez gazę do czystych i wyparzonych wcześniej butelek.
Jeśli po przelaniu octu, butelki same się „odkręcają” to przykryjmy ich wieka na 3 dni gazą i poczekajmy, aż ocet całkowicie dojrzeje.
Źródło: http://agnieszkamaciag.pl/ocet-jablkowy/
Uwaga!
Ocet nie nadaje się do spożycia, jeśli na occie pojawi się biały i gęsty kożuch. Wtedy trzeba wszystko wylać. Powstawaniu pleśni sprzyja nieodpowiednia higiena podczas przygotowania octu oraz chemikalia, które są używane przy uprawie jabłek.
Ciasto z jabłkami
Szarlotka na kruchym cieście
Mamy dla was tradycyjny przepis, który warto zastosować i zrobić taki smakołyk w swojej kuchni. Istnieje mnóstwo receptur na szarlotkę, my wybraliśmy dla was najłatwiejszy i chyba najszybszy sposób na to pyszne ciasto.
1 margaryna
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 mały cukier wanilinowy
2 kg jabłek
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie wrzucamy wszystko na durszlak, aby odsączyć zbyt dużą ilość soku. Do jabłek dodajemy cynamon oraz 3-4 łyżki cukru. Ilość cukru jest zależna od tego, jak kwaśne są jabłka.
Kruche ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, posiekaną margarynę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, cukier wanilinowy. Następnie zagniatamy wszystko w jedną całość. Dzielimy ciasto na 3 równe części. Jedną z nich wkładamy do zamrażarki. Z trzech pozostałych formujemy spód ciasta. Na wyłożoną ciastem blachę układamy równomiernie starte jabłka. Pozostawioną wcześniej część ciasta możemy zetrzeć na tarce nad ułożonymi wcześniej jabłkami.
Czas pieczenia: 50 minut
Temperatura: 180 stopni
Źródło: http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/10/jabecznik-na-kruchym-ciescie.html
Smacznego!
zdjęcie: Pezibear / pixabay.com; condesign / pixabay.com
(sn)