Darmowa dostawa od 149,00 zł

Czy wiesz, jak przygotować warzywnik na zimę?

2016-09-12
Czy wiesz, jak przygotować warzywnik na zimę?

Kiedy wielkimi krokami zbliża się jesień i powoli czuć ją w warzywniku, na drzewach i w powietrzu, wiadomo wtedy, że lato niestety dobiega końca - ale są tego plusy. Właśnie w tym okresie zbieramy ostatnie plony swojej ciężkiej pracy i przygotowujemy warzywnik na zimę, aby wiosną móc zacząć szybko działać, a nowo posiane warzywa dały nam jeszcze większe plony.

Jesienne porządki w warzywniku


Jesienią zbieramy ostatnie warzywa z warzywnika. Jednak pamiętamy o tym, że niektóre warzywa mogą zimować w gruncie, dzięki czemu bez żadnych przeszkód mogą zostać sobie na następny rok w tej samej grządce.

Rośliny, w warzywniku, które mogą zimować w gruncie:

  • Lubczyk
  • Mrozoodporna odmiany pora
  • Brukselka
  • Jarmuż
  • Roszponka
  • Szpinak (odmiana „Olbrzym zimowy”)

Sortowanie resztek z warzywnika


Przed nadejściem mrozów ścinamy liście lubczyku i pietruszki. Warto je zamrozić, aby mieć swój zapas na późną jesień i zimę. Liście tych roślin możemy kupić w sklepie, ale nie są wtedy już tak aromatyczne. Zdrowe części roślin, takie jak resztki dyni, łodygi pomidorów, słoneczka, ogórków, zielonego groszku, grochu, szparagów czy fasoli uprzątnięte z warzywnika wrzucamy do kompostownika. Jeśli chcemy, aby wszystko szybciej się rozłożyło, warto rozdrobnić grubsze części roślin i użyć specjalnego preparatu do kompostowania, który skraca proces rozkładu nawet o kilka miesięcy.


Sprzątamy osłony


Jeśli uprawialiśmy jakieś warzywa pod osłonami, warto jesienią zrobić porządek z tunelami foliowymi, aby wiosną znów je rozłożyć. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze rośliny w następnym roku nie będą narażone na choroby grzybicze i pleśnie, to jesienią musimy sprzątnąć osłony, dokładnie je umyć oraz wysuszyć. Później odkładamy je w ciemne i suche miejsce, gdzie przeczekają zimę. Podpory stosowane do tych osłon zbieramy i związujemy sznurkiem. Również chowamy je w suchym miejscu.

Jeżeli konstrukcja jest duża i stabilna, to możemy zostawić ją na zimę. Jednak musimy pamiętać o sprzątnięciu wszystkich resztek roślin jeszcze przed nadejściem śniegu.

Planowanie warzywnika


Kolejnym krokiem jest zaplanowanie warzywnika, przecież nie wszystkie rośliny lubią rosnąć przez wiele lat w jednym miejscu. Może będziemy chcieli go zmniejszyć lub zwiększyć. Tę decyzję musimy podjąć właśnie w tym momencie, aby wiedzieć, w którym miejscu przekopać ziemię i przygotować ją do następnego sezonu. Podczas planowania warto pamiętać o zasadach zmianowania i uprawy współrzędnej.

Tutaj powinniśmy ściśle trzymać się podstawowych zasad w zmianowaniu warzyw:

  • Zasady zmianowania stosujemy przynajmniej co 4 lata
  • Rok po roku nie uprawiamy w tym samym miejscu roślin z tej samej grupy roślin. Jako przykład warto podać rośliny z rodziny kapustnych, gdyż taka uprawa będzie prowadzić do rozwoju chorób występujących tylko w tej rodzinie roślin
  • Jeśli w zeszłym sezonie w danym miejscu uprawialiśmy rośliny o dużych wymaganiach pokarmowych, to w następnym roku powinniśmy zasiać tam rośliny o jak najmniejszych potrzebach pokarmowych
  • Po tak zwanych „żarłocznych” roślinach, do których należy np. słonecznik, siejemy rośliny motylkowe takie jak groch, czy bób. Dzięki temu wzbogacimy glebę w azot
  • W tym samym miejscu nie uprawiamy roślin, które mają na siebie zły wpływ, ponieważ wytwarzają niekorzystne substancje
  • W miejscu, w którym rosły głęboko korzeniące się warzywa, w następnym roku sadzimy rośliny o płytkim systemie korzeniowym. Dzięki temu rośliny równomiernie będą pobierały składniki pokarmowe z gleby.


Podstawowe zasady współrzędnej uprawy warzyw:

  • Warzywa z tej samej grupy roślin nie powinny być sadzone obok siebie, ponieważ to sprzyja powstawaniu chorób i rozmnażaniu szkodników
  • Obok roślin z głębokim systemem korzeniowym sadzimy rośliny z płytkim systemem korzeniowym, to pozwoli na równomierne pozyskiwanie składników pokarmowych
  • Rośliny, które mają duże wymagania pokarmowe i wodne, nie powinny być sadzone obok siebie, ponieważ będą między sobą mocno konkurować. Przez to żadne z warzyw nie osiągnie maksymalnych plonów.
  • W warzywniku warto sadzić rośliny których obecności nie toleruje większość szkodników, na przykład czosnek jest dobry na mszyce i mrówki


Kiedy już mniej więcej wiemy, w których miejscach będziemy mieli poszczególne rodzaje warzyw, możemy przejść do nawożenia i przekopywania gleby. Warto pamiętać o tym, że w miejscach, gdzie planujemy zasiać warzywa korzeniowe, trzeba będzie głębiej przekopać glebę.

Czym nawozimy glebę jesienią?


Do tego celu najlepsze są nawozy pochodzenia naturalnego. Mam tutaj na myśli np. kompost lub obornik. Jednak należy pamiętać o tym, że w przypadku obornika i innych nawozów pochodzenia odzwierzęcego nie powinien on leżeć na gołej ziemi dłużej niż 3 dni, ponieważ traci bardzo dużo azotu. Najlepiej nawożoną ziemię przekopać jeszcze tego samego dnia.

Przykładowe naturalne nawozy do stosowania jesienią:

  • Obornik krowi
  • Obornik koński
  • Obornik świński
  • Obornik kozi
  • Nawóz gęsi, gołębi lub kaczy
  • Nawóz od królików


Warto wspomnieć, że najlepiej nawozić glebę obornikiem raz na 4 lata. W pierwszym roku po nawożeniu bardzo dobrze rosną warzywa kapustne oraz pomidory. W drugim roku warzywa rzepowate i również pomidory.

Ważna zasada: Najpierw nawozimy później przekopujemy glebę

Jesienne przekopywanie gleby:


Dzięki temu zabiegowi poprawiamy żyzność gleby i pozbywamy się szkodników, które są wewnątrz niej. Po przejściu mrozów wymrą robaki, które zajadają się na przykład korzeniami marchewki, pietruszki, czy rzodkiewki. Jest to niezwykle ważny zabieg w szczególności w przypadku gleb ciężkich.

Jednak pamiętajmy o tym, że głębokie przekopywanie ziemi wykonujemy głównie późną jesienią. Wcześniejsze przekopanie gleby nic nie da, bo przed nadejściem mrozów ziemia znów może zarosnąć chwastem.

Przekopanie gleby nie tylko użyźnia i eliminuje szkodniki, ale również napowietrza i spulchnia glebę. Umożliwia również dokładne wymieszanie gleby ze wcześniej wyłożonym nawozem.

Podczas przekopywania staramy się zachować ostrą skibę. A mianowicie odwracamy szpadlem przekopaną ziemię o 180 stopni i nie rozbijamy otrzymanej bryły ziemi. Taki sposób przekopywania pozwala również zwiększyć powierzchnię zatrzymywanej przez glebę wody, która będzie stanowiła zapas dla roślin wczesną wiosną.


Czym przekopywać glebę?


Jeśli mamy dużo czasu, siły i krzepy możemy przekopać glebę zwykłym szpadlem. Jednak trzeba pamiętać o tym, że jest to bardzo ciężkie zadanie.

Tutaj z pomocą przyjdą nam glebogryzarki, które znajdziecie również w sklepie Przydomu.pl, można wybierać spośród glebogryzarek spalinowych i elektrycznych. Tego rodzaju urządzenie znacząco ułatwi i przyspieszy jesienne przekopywanie gleby w całym ogrodzie.

Przekopanie gleby kończy nasze jesienne prace w warzywniku. Od tego momentu gleba odpoczywa, a nam nie pozostaje nic innego jak rozkoszować się przetworami z owoców i warzyw z własnego ogrodu.

zdjęcie: JIll111 / pixabay.com

(sn)

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016

Polecane

Nawóz ekologiczny do warzyw 1 kg

Nawóz ekologiczny do warzyw 1 kg

17,99 zł brutto/1szt.(17,99 zł / kg brutto)
Obornik granulowany bydlęcy 10 l Target

Obornik granulowany bydlęcy 10 l Target

39,99 zł brutto/1szt.(4,00 zł / l brutto)
Zaufane Opinie IdoSell
4.88 / 5.00 253 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-12
szybka obsługa-przed terminem
2024-09-29
ok
pixel